Dokładny schemat hodowania zakwasu żytniego:
Dzień I
wymieszać 1/2 szkl mąki żytniej typ 2000 z 1/2 szklanki letniej wody i skórką z kromki chleba razowego
po 12 godzinach zakwas ponownie wymieszać
Dzień II
po 24 godzinach od nastawienia zakwasu
dokarmić go 2 łyżkami mąki żytniej typ 2000 wymieszanej z 2
łyżkami letniej przegotowanej wody, wymieszać,
po 12 godzinach zakwas ponownie wymieszać
Dzień III
po upływie 12 godzin od ostatniego
mieszania zakwas dokarmić 2 łyżkami mąki żytniej typ 2000, 2
łyżkami letniej przegotowanej wody, wymieszać
po 12 godzinach zakwas ponownie wymieszać
Dzień IV-VII
po upływie 12 godzin od ostatniego
mieszania zakwas dokarmić 1 łyżką mąki żytniej oraz 1 łyżką
letniej przegotowanej wody, wymieszać
po upływie 12 godzin od dokarmiania zakwas wymieszać
Ja nie jestem zwolenniczką trzymania w lodówce dwóch zakwasów. Wystarczy przed pieczeniem dokarmić zakwas mąką pszenną i już mamy zakwas pszenny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz