niedziela, 26 stycznia 2014

Babeczki z owocami które zachwyciły znajomych z pracy



Składniki na ok. 18 małych babeczek
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g zimnego masła
2 żółtka
skórka otarta z ½ cytryny
1 łyżka śmietany 18%.
Krem:
1 budyń śmietankowy bez cukru
420 ml mleka
3 łyżki cukru
120 g miękkiego masła
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo: truskawki lub inne owoce (maliny, jeżyny, borówki, porzeczki itp.)

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wykroić kółeczka o 1-1,5 cm większe od śr. foremek na babeczki. Foremki natłuścić, wyłożyć ciastem. Ciasto ponakłuwać, obciążyć np. grochem. Piec ok. 15-20 minut (aż ciasto będzie złote) w temp. 180°C. Babeczki póki ciepłe delikatnie wyjąć.
Budyń zrobić wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka o 1/3 szklanki (do 420ml). Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać do niego po 1-2 łyżki budyniu stale ucierając. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z masą budyniową. Truskawki oczyścić, przekroić na połówki.Babeczki z ciasta napełnić kremem, na wierzch wyłożyć truskawki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz