Pizza
na blachę z piekarnika
Kiedy drożdże zaczną pracować dodajemy 1 łyżeczkę soli i 4 łyżki oliwy (ewentualnie olej).
Całość
mieszamy i ugniatamy rękami aż do
uzyskania jednolitej miękkiej masy. Oprószone mąką zostawiamy na jakieś 20
minut w cieple, aby podrosło.
Natłuścić blachę a najlepiej wyłożyć specjalnym papierem do pieczenia ciast.Wyrośnięte
ciasto rozwałkować lub rozgnieść rękami w celu zyskania żądanego kształtu i
pozostawić na blasze na parę minut, aby jeszcze podrosło.
W czasie gdy ciasto rośnie możemy przygotować sos, wykorzystując do tego roztarty pomidor, oliwę,
posiekaną cebulę i czosnek. Do sosu dodajemy obowiązkowo pieprzu,
a zależnie od upodobania także papryki, soli i innych przypraw. Ja robię tą pizzę często więc przygotowuję ten sos w większej ilości, przekładam do słoiczków i pasteryzuję.
Kiedy nasz spód podrośnie smarujemy go sosem i kładziemy dodatki zgodnie z upodobaniem.
Na przykład salami, warzywa - np. cebula, papryka. Można
położyć przesmażone wcześniej i przyprawione pieczarki. Całość obficie
przesypujemy startym serem. Na koniec możemy posypać bazylią, oregano lub oliwkami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-45 minut w temp. 220 C. Ja mam bardzo stary piekarnik gdzie nie mogę ustawić temperatury i piekę tą pizzę 40-60 minut w zależności od grubości dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz