wtorek, 8 lipca 2014

Bajgle w wersji fast

Znowu piekę z dziewczynami;-) Tym razem przepis zaczerpnięty z Gotuje,bo lubi. Moje co prawda nie mają tak pięknych kształtów jak te Moniki ale są bardzo dobre. Dziecko swoje potraktowało czekoladą więc wyglądają prawie jak donaty.


750 g mąki typ 550
500 g letniej wody
7 g drożdży instant
1 łyżka soli
2 łyżki miodu
1 jajko
sezam, mak

Z podanych składników (oprócz jajka) wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość zwarte. Przełóż je do lekko naoliwionego naczynia i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.  Wyrośnięte ciasto podziel na 12 – 15 części. Uformuj z każdej kulkę i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie w każdej z kulek zrób palcem dziurkę. Aby ją powiększyć możesz zakręcić ciastem dookoła palca, tak jakbyś kręcił hula – hop. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.
W dużym garnku zagotuj wodę. Nie musi być jej dużo, ważne żeby bajgle nie dotykały dna i swobodnie mogły się gotować. Do wody dodaj łyżkę miodu, melasy lub golden sirup. Delikatnie wrzuć wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę. Gotuj z każdej strony po minucie. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełóż na kratkę do wypieków lub ściereczkę.
Posmaruj obgotowane bajgle roztrzepanym jajkiem, zanóż z jednej strony w sezamie lub/i maku. Ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru.

A piekły ze mną:
Arnikowa kuchnia
Bajkorada
By było przyjemniej
Fabryka kulinarnych inspiracji
Forks’N’Canvas
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Magia w kuchni
Moje małe czarowanie
Moje domowe kucharzenie
Nieład malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Para w kuchni
Poradniczanka
Smakowity chleb
Ugotujmy to
Zacisze kuchenne
Zakalce mego życia

20 komentarzy:

  1. Żabko,
    są urocze!
    A ten z czekolada to świetny pomysł.
    Brawo dla Dziecka!
    Cieszę się bardzo,że z nami upiekłaś.

    OdpowiedzUsuń
  2. wow świetny pomysł z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajgiel z czekoladą nieziemski :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają..zwłaszcza z czekoladą..Dzięki za wspólne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne! A ten z czekoladą bardzo intryguje :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekoladowy bajgel! Cudenko! Dziekuje za wspolne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z czekoladą, mniam.Dziękuję za wspólny czas .

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm własnie z czekoladą :) Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smakowite i okrąglutkie :-).
    Dziękuję za wspólny czas !

    OdpowiedzUsuń
  10. Proszę jakie kreatywne Dziecko!:)
    A smakowała chociaż ta czekoladowa wariacja?;)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten z czekoladą bardzo mnie zaintrygował:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Porywam tego z czekoladą:) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Haha, super pomysł z tą czekoladą :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawy pomysł z czekoladą!! Moje dzieci byłyby zachwycone choć i bez chętnie zjadły! Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mnie także zachwycił ten czekoladowy. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Może bedzie nowa moda na bajgle z czekoladą..;)? Pozdrawiam i dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł z tą czekoladą! Ale bym zjadła takiego :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. No proszę, jakie pomysłowe dziecko :))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję za wspólny czas z bajglami, u mnie też z kształtem nie było tak idealnie;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja chcę tego z czekoladą:-) Dzięki za wspólny czas. Przepraszam, że dopiero teraz, ale byłam na wakacjach:-)

    OdpowiedzUsuń