piątek, 18 lipca 2014

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami na pewno przypadnie do gustu smakoszom podrobów.  Podaję go z kaszą lub kopytkami albo jako samodzielne danie z bułeczką. 



Składniki:


  • 1/2 kg żołądków drobiowych  
  • 1/2 kg pieczarek 
  • 2 cebule 
  • olej
  • 3 ziela angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe 
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka mąki




Przygotowanie:


Żołądki oczyszczam z błonek, chrząstek i tłuszczu. Myję pod bieżącą wodą. Następnie zalewam je zimną wodą i obgotowuję kilkanaście minut, potem odcedzam i ponownie myję.
Wkładam je do garnka, zalewam zimną wodą, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gotuję na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie.  
Cebulę kroję w drobną kostkę.Pieczarki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do cebuli i duszę na patelni. Ugotowane żołądki odcedzam, pozostawiając wodę z ich gotowania. Kroję je na mniejsze kawałki i dodaję  do cebuli i pieczarek, wlewam wodę, w której się gotowały, taką ilość aby były przykryte. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem, solą, ostrą i słodką papryką, mieszam i gotuję jeszcze przez kilka minut pod przykryciem.
Do słoiczka wsypuję mąkę i koncentrat pomidorowy, dolewam zimną wodę, dokładnie mieszam i wlewam do garnka. Gotuję jeszcze przez kilka minut aż mąka się przegotuje.

1 komentarz:

  1. myślałaś żeby dodać natki pietruszki? wyglada smakowicie:-) wypróbuje

    OdpowiedzUsuń