środa, 30 lipca 2014

Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem

Czego się nie robi dla kochanego męża;-) W walce z cholesterolem dużą rolę odgrywa pieczywo. Więc żeby mąż żył długo i zdrowo bez cholesterolu pieczemy swój chlebek. Przepis ten znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach"



1 szklanka zakwasu żytniego dokarmionego 8 godzin wcześniej
2,5 szklanki mąki pszennej (ja dałam typ 650 ale myślę że 550 też będzie ok)
1,5 szklanki mąki żytniej typ 2000
0,5 szklanki słonecznika
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki poza słonecznikiem mieszamy. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk i stanie się sprężyste. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 3 godziny. dosypujemy słonecznik, ponownie wyrabiamy, przekładamy do foremki i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 - 50 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz