sobota, 15 lutego 2014


Chleb z czekoladą i rodynkami, na zakwasie
Emmanuel Hadjiandreou ‘How to make bread’

Po raz kolejny Amber zebrała wielką piekącą ekipę, Bea wybrała przepis aby przy okazji uczcić tegoroczny Czekoladowy Weekend. Chleb upieczony z tego przepisu przypadł mi bardzo do gustu. Zmieniłam tylko jego kształt piekąc w foremce bo przyszło mi do głowy że były by z niego pyszne tosty z dżemem;-)


170 g (2/3 szkl) aktywnego zakwasu pszennego*
250 g (1 szkl) ciepłej wody
330 g (2 2/3 szkl) mąki chlebowej
200 g (1 1/3 szklanki) rodzynek koryntek (dałam sułtanki)
80 g (2/3 szkl) chipsów czekoladowych (w oryginale z mlecznej czekolady – pominęłam)
8 g (1 ½ łyżeczki) soli
20 g (2 ½ łyżki) gorzkiego kakao
* dokarmionego 12-24h wcześniej

1. Wymieszać rodzynki i chipsy czekoladowe.
2. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i kakao.
3. W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z wodą.
4. Do zakwasu dodać mąkę oraz rodzynki z czekoladą, wymieszaź do połączenia się składników.
5. Przykryć i odstawić na 10 min. (w oryginale – przykryć misą w której wymieszaliśmy mąkę).
6. Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto : chwytamy porcję ciasta z brzegu, lekko naciągamy i przyciskamy w środek ciasta; lekko obracamy misę i powtarzamy tę czynność z kolejnym brzegiem ciasta. Powtarzamy składanie 8 razy, co powinno nam zająć ok. 10 sekund, po czym ciasto powinno zmienić strukturę – bardziej sprężyste, stawiające opór.
Ciasto możemy również wyrobić mikserem – najpierw 2-3 minuty na pierwszym biegu, a nastepnie ok. 4 minuty na drugim biegu
7. Przykryć misę i odstawić na 10 minut.
8. Powtórzyć etap 6 + 7 dwa razy, następnie ponownie etap 6. Przykryć misę i odstawić do wyrośnięcia na1 godzinę.
9. Gdy ciasto podwoiło objętość – odgazować je (uderzamy pięścią w jego środek).
10. Wyrośnięte ciasto umieścić na lekko umączonym blacie .
11. Podzielić ciasto na 2 równe części i uformować z nich kule. (Lub tak jak ja jedną podłużną i włożyć do foremki wtedy pomijamy pkt 12 i 15)
12. Wysypać mąką podłużny koszyk do wyrastania chleba i umieścić w nim kulki ciasta, blisko siebie, tak by połączyły się podczas rośnięcia.
13. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość – w zależności od tego, jak mocny jest nasz zakwas (oraz w zależności od temperatury) może to zająć od 3 do 6 godzin).
14. Ok. 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240st., na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy wodę (przygotować szklankę wody).
15. Gdy ciasto podwoi już objętość, przekładamy je na łopatę lub na papier do pieczenia, posypujemy wierzch mąką i nacinamy.
16. Przekładamy na rozgrzaną blachę (lub kamień), wlewamy wodę do przygotowanego naczynia i obniżamy temperaturę do 220st.
17. Pieczemy ok. 30 minut, aż chleb będzie ładnie brązowy.
18. By sprawdzić, czy jest on odpowiednio upieczony, stukamy w spód chleba – ma on wydawać ‘głuchy’ odgłos.
Studzimy na kratce.
Razem ze mną chleb wypiekali najlepsi Piekarze:
Amber Kuchennymi drzwiami
Ania Bajkorada
Ania Nie tylko na słodko
Ania W Moje pasje.Kuchnia i ogród
Ania Pieczywo na zakwasie
Alutka nie-ład mAlutki
Arnika Arnikowa kuchnia
Bea Bea w kuchni
Bożena Smakowe kubki
Bożena Moje domowe kucharzenie

Coś słodkiego, poproszę...
Dorota Ugotujmy To.pl
Dorota Moje małe czarowanie
Gallica Anonimica Zakalce mojego życia
Gatita Kulinarne przygody Gatity
Gosia Co do jedzenia
Gucio Kuchnia Gucia
Jola Smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Krecia By było przyjemniej
Magda Konwalie w kuchni
Małgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchni
Margot Kuchnia Alicji
Marghe Po prostu Marghe
Mimbla Pierogi ruskie raz

Renata Forks’N'Canvas
Tosia Smakowity chleb
Wiosenka Eksplozja smaku
Wisła Zapach chleba
Zufik Zufikowo
Żabka Healthy craving
Żaneta Poradniczanka

Chleb piekliśmy w weekend 7, 8, 9 luty 2014 r.
Chleb dołączam również do Czekoladowego Tygodnia Bei

27 komentarzy:

  1. Pysznie upieczony!
    Zakwasowa wersja u mnie w planach.
    Cieszę się,że do nas dołączyłaś z czekoladowym chlebem.
    Zapraszam do oglądania innych chlebów z lutowej piekarni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się cieszę że z Wami piekłam i mam nadzieję być stałym gościem w Waszych domowych piekarniach

      Usuń
  2. O tak, tosty z niego rowniez beda pyszne! :)
    Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za wspolne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te tosty są cudowne. Chlebek jest wspaniały;-) Koleżanki z pracy zajadały go do kawy.

      Usuń
  3. Cudny bochen, miło mi było razem spędzic czas przy wypiekaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi także było miło i już czekam na kolejne pieczenie

      Usuń
  4. Pysznie u Ciebie wygląda ten pyszny chleb. Miło było mi z tobą piec ten wspaniały chleb, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaneto, milo, ze dolaczylas do nas. Bochen wyszedl urodziwy! Dziekuje za wspolne pieczenie i do nastepnego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudny chlebek ! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczny! Dziękuję za czekoladowe chwile spędzone razem!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ładny bochen! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo się cieszę z tego wirtualnego pieczenia !
    Miło poznać i do następnej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję Wam bardzo dziewczyny za serdeczne przyjęcie i do kolejnego pieczenia;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mimo całej mojej niechęci do czekolady,
    z przyjemnością zjadłam ten nasz chleb,
    choć u mnie to bardziej ciasto;)
    Witamy w gronie!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super akcja! Dziekuje za wspolna zabawe :) Chlebek bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny chlebuś nam sie upiekł .... a o tostach nie pomyślałam:). Nic straconego, mam jeszcze końcówkę:). Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo mi się spodobało wspólne pieczenie, tyle nowych znajomych ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe kromeczki. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejne piekarskiego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  16. Miałaś bardzo dobry pomysł z tą foremką. Zamiast zamartwiać się czy czasem rozpłaszczak się w piekarniku nie pojawi, lepiej włożyć do keksówki i relaksować się;P. A potem rozkoszować się smakiem i aromatem;P.

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam w gronie piekarek! Ten chleb jest bardzo pociągający! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowny chlebek!
    Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo ładny :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo ładnie wyszedł :) Dziękujemy za wspólny czas, pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  21. To był bardzo dobry pomysł, aby upiec go w keksówce. Wyszedł z tego apetyczny, czekoladowy chleb tostowy :)
    Pozdrawiam i do kolejnego wspólnego pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  22. Tosty musiały smakować wybornie:) Dziękuję za wspólny czas w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  23. Pysznie wygląda,,dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  24. wygląda smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń