poniedziałek, 10 lutego 2014

Słone paluchy do piwa;-)

Dotychczas te paluchy kupowałam a dziś postanowiłam upiec je samodzielnie z dodatkiem Smakowitej pajdy.

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym jak bardzo ułatwia gotowanie. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.


  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • łyżka cukru,
  • 1/2 opakowania Smakowitej pajdy z cebulką i  jabłkiem,
  • 15 g soli,
  • 1 żółtko,
  •  mak do posypania.

Mąkę wsypać do miski zrobić dołek, wlać do niego ciepłe mleko, wkruszyć  drożdże, wymieszać i odstawić aż zaczną pracować.  Dodać sól, cukier, roztopiony i wystudzony smalczyk, wyrobić, odstawić. Gdy ciasto podwoi objętość podzielić je na ok. 15-20 części i z każdej uformować podłużne paluchy i ułożyć je na wyłożonej pergaminem blaszce. Odczekać 15 minut, posmarować żółtkiem, posypać  makiem. Piec w 220 stopniach aż będą zarumienione.

1 komentarz:

  1. zrobie dla męża bo wyglądają smakowicie

    OdpowiedzUsuń