czwartek, 30 stycznia 2014

DEVOLAY inaczej - czyli obiad z zamrażarki

Devolay z drobiowego mięsa mielonego


Ten pomysł podpowiedziała mi koleżanka, która tak jak ja dojeżdża daleko do pracy a w domu ma 2 głodomorów;-). W sklepie "Jukado" często mielone mięso drobiowe jest w promocji (kiedyś udało mi się kupić za 10zł./kg). Kupuję wtedy 3 albo 4 kg i robię devolaye do zamrożenia. Potem wystarczy je rano przed pracą wyjąć i po pracy obiad prawie gotowy.

2 kg mielonego mięsa drobiowego
sól, pieprz
ulubione przyprawy
masło lub ser
2 jajka
mąka pszenna
bułka tarta


Mięso mielone dobrze wyrobić z solą, pieprzem i przyprawami. Następnie porcję mięsa rozpłaszczyć na dłoni położyć na nim odrobinę masła z solą i pieprzem lub ser, co kto lubi. Teraz wystarczy tylko zamknąć nadzienie i uformować mięso na kształt devolaya. Obtaczać w mące, jajku i bułce tartej.
Jeżeli ma być na bieżący obiad to można już smażyć, a jeżeli na "zaś" to zawijamy w folię aluminiową i do zamrażarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz