niedziela, 26 stycznia 2014

Potrawka z klopsików i grzybów



Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1/2 kg pieczarek lub leśnych grzybków (kurki, podgrzybki, itp.)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • odrobina oleju do pieczenia
  • kostka rosołowa mięsna
  • sól
  • pieprz

Wyrobić masę z mięsa mielonego, 2 jajek, bułki tartej, soli i pieprzu. Usmażyć małe okrągłe kotleciki. Przełożyć do rondelka. Grzyby oczyścić pokroić, pokroić na dość duże kawałki i dołożyć do rondelka z kotlecikami. Cebulę obrać, pokroić  i również wrzucić do rondelka. Zalać wodą, wrzucić kostkę bulionową i dusić około 20 minut. Jako danie obiadowe warto zagęścić odrobiną mąki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz