Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym jak bardzo ułatwia gotowanie. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
- 500 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 250 ml mleka,
- łyżka cukru,
- 1/2 opakowania Smakowitej pajdy z cebulką i jabłkiem,
- 15 g soli,
- 1 żółtko,
- mak do posypania.
Mąkę wsypać do miski zrobić dołek, wlać do niego ciepłe mleko, wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić aż zaczną pracować. Dodać sól, cukier, roztopiony i wystudzony smalczyk,
wyrobić, odstawić. Gdy ciasto podwoi objętość podzielić je na ok. 15-20
części i z każdej
uformować podłużne paluchy i ułożyć je na wyłożonej pergaminem blaszce. Odczekać 15 minut, posmarować żółtkiem, posypać makiem. Piec w 220 stopniach aż będą
zarumienione.
zrobie dla męża bo wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuń