poniedziałek, 10 lutego 2014
Chleb "5 szklanek mąki"
Zanim kupiłam sobie wagę kuchenną problemem dla mnie były przepisy na chleb. Postanowiłam zatem opracować sobie przepis w którym będę posługiwać się wyłącznie pojęciem szklanka i łyżeczka.
W tym przepisie to od nas zależy jakiej mąki chcemy użyć (możemy pomieszać kilka) ważne aby łącznie z zakwasem było 5 szklanek mąki.No i najważniejsze że przepis ten jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze wychodzi ładny bochenek.
Lista składników:
4 szklanki mąki (tym razem użyłam 2 szkl mąki chlebowej i 2 szkl mąki orkiszowej typ 2000)
1 szklanka zakwasu dokarmionego 12h wcześniej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
woda (w zależności od rodzaju mąki 1-1,5 szkl.)
1 - 1,5 łyżki Smakowitej pajdy
Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy sprężyste ciasto. Ja mam kwadratową i każdy bok ciasta chwytam przeciągam do środka i ugniatam. Odstawiam do wyrośnięcia.
Kiedy podwoi objętość wyjmuję na stolnicę opruszoną mąką i wyrabiam jednocześnie nadając mu kształt podłużnego bochenka.
Przekładam do blaszki, smaruję wierzch olejem i nacinam nożem aby pękał kontrolowanie. Piekę około 1 godziny, ale mam strasznie stary piekarnik więc radzę kontrolować pieczenie wedle swojego wyczucia. Chleb będzie gotowy kiedy nabierze złocisto brązowej barwy i puknięciu wyda głuchy dźwięk.
W tym przepisie Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że ciągle mi jej mało. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Smaczny chlebek. Mnie tez ciągle mało Smakowitej Pajdy !:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny a dzięki smalczykowi bardzo miękki.
OdpowiedzUsuń