Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami na pewno przypadnie do gustu smakoszom
podrobów. Podaję go z kaszą lub kopytkami albo jako samodzielne danie z bułeczką.
Składniki:
- 1/2 kg żołądków drobiowych
- 1/2 kg pieczarek
- 2 cebule
- olej
- 3 ziela angielskie
- 5 ziarenek pieprzu
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Żołądki oczyszczam z błonek, chrząstek i tłuszczu. Myję pod bieżącą wodą. Następnie zalewam je zimną wodą i obgotowuję kilkanaście minut, potem odcedzam i ponownie myję.
Wkładam je do garnka, zalewam zimną wodą, dodaję liście laurowe, ziele
angielskie, pieprz ziarnisty i gotuję na małym ogniu do momentu, aż będą
miękkie. Cebulę kroję w drobną kostkę.Pieczarki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do cebuli i duszę na patelni. Ugotowane żołądki odcedzam, pozostawiając wodę z ich gotowania. Kroję je na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli i pieczarek, wlewam wodę, w której się gotowały, taką ilość aby były przykryte. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem, solą, ostrą i słodką papryką, mieszam i gotuję jeszcze przez kilka minut pod przykryciem.
Do słoiczka wsypuję mąkę i koncentrat pomidorowy, dolewam zimną wodę, dokładnie mieszam i wlewam do garnka. Gotuję jeszcze przez kilka minut aż mąka się przegotuje.
myślałaś żeby dodać natki pietruszki? wyglada smakowicie:-) wypróbuje
OdpowiedzUsuń